Offscreen

THE TIME ZONE: TIME TRAVEL CONFERENCE & PANEL DISCUSSION
Gratis toegang.
Tijdreizen, een populair thema in science fiction literatuur, pulp magazines en jaren 60 televisieseries, deed er langer over om ook op het grote scherm door te breken. Het was pas in de jaren 80, met het blockbuster succes van “The Terminator” en “Back to the Future”, dat Hollywood studios het dramatische potentieel erkenden. Sindsdien staan films over tijdreizen met de regelmaat van de klok op de bioscoopaffiche en verspreiden verhaallijnen vol flashbacks, flash-forwards en parallelle universums uit de science fiction zich naar ander mainstream genres zoals komedie en drama.
Deze internationale conferentie zal zich spitsen op de de relatie tussen cinema en tijdreizen, de natuurkundige plausibiliteit van de science in de fiction en de nar- ratieve filmstrategieën in relatie tot relativiteit, causaliteit, paradoxen, loops en wormgaten.
CONFERENTIE EN RONDE TAFEL GESPREK
Dr. Russ Hunter (Northumbria University) leidt de conferentie in goede banen en zal het aansluitende panelgesprek modereren. George Van Hal, is wetenschapsjournalist bij De Volkskrant in Nederland en auteur van o.a. “Robots, Aliens en Popcorn – Weten- schap op het Witte Doek.” Hij geeft de inleidende lezing over de ware wetenschap van tijdreizen achter bekende science fictionfilms. Dr. Amy C. Chambers (Manchester Me- tropolitan University) focust op het begrijpen van wetenschap door het grote publiek in relatie tot film en Dr. Jonathan Mack (Northumbria University) zal spreken over het vermogen tot handelen versus fatalisme in tijdreisverhalen.
De introductie, discussie en lezingen hebben het Engels als voertaal. Tijdens de conferentie worden ook twee korte films vertoond.
THE LATE PHILIP J. FRY
PETER AVANZINO / US, 2010, 22
Professor Farnsworth vindt een tijdmachine uit die alleen voorwaarts in de tijd kan gaan. Deze geniale episode uit het zesde seizoen van Matt Groenig’s animatieserie “Futurama” won een Emmy-Award.
LA JETÉE
CHRIS MARKER / FR, 1962, 35MM, VO FR/DE, 28’
In een postapocalyptisch Parijs herbeleeft een oorlogsgevangene een traumatische jeugdherinnering. Deze invloedrijke avant-garde kortfilmklassieker van Chris Mar- ker is nagenoeg geheel opgebouwd uit foto’s en diende als inspiratie voor onder- meer Terry Gilliam’s “Twelve Monkeys”.